čtvrtek 18. února 2016

Kino: Dánská dívka (2015)


Po delší době jsem vyrazila do kina. Trochu jsem váhala, jestli Deadpool nebo Dánská dívka, ale vyhrála druhá možnost. Už jen proto, že se promítala v malém sále multikina a já ty malé sály a vůbec nejlépe malá kina mám opravdu ráda. Tom Hooper, Alexandre Desplat a kulisy Kodaně, Paříže a Drážďan. Co na to já?

Nemám ráda Eddieho Redmaynea, mám ale ráda práci Toma Hoopera a soundtracky Alexandra Desplata. O příběhu jsem si dopředu moc nezjišťovala, hrubou představu jsem samozřejmě měla. Hodnocení snímku mezi filmovými fanoušky je poměrně nízké vzhledem k tomu, že film získal několik nominací na Oscááárky. Stejně jsem se nenechala odradit a jsem moc ráda.

Jedná se o životopisný film zachycující život muže, který se tak úplně necítil být mužem. Sledujete tedy příběh sebepoznání a změny nejenom vzhledu, ale i osobnosti člověka, který se narodil do špatného těla. Ač Redmaynea opravdu nemusím, nemůžu mu upřít, že svoji roli zahrál velmi slušně. Místy mi přišel už možná moc tlačící na pilu, ale Lili jsem mu věřila. Horší to bylo s Einarem, kde mi ze začátku chybělo víc mužnosti. Rozhodně mě velmi (mile) překvapila hlavní ženská role Einarovi manželky Gerdy, kterou ztvárnila Alicia Vikander. Žena, která toleruje manželův nově objevený "problém", snaží se mu pomoci a přitom ví, že tím přichází o člověka, kterého miluje a který se jí před očima mění v někoho úplně jiného. Její muž se jí však stane múzou, díky které odstartuje svoji kariéru a Gerda přes veškeré útrapy svého milovaného podporuje jak jen může.


Předlohou filmu se stala stejnojmenná kniha Davida Ebershoffa, který se inspiroval skutečným příběhem Lili Elbe, která dříve byla Einarem Wegenerem. Po shlédnutí filmu mám v plánu si knihu určitě přečíst.

Dánská dívka v databázích:



Moje hodnocení:
Líbí se mi doba, ve které se příběh odehrává. Kostýmy, masky, exteriéry Paříže, Drážďan a Kodaně jsou nádherné. Povedené jsou i interiéry. Moc se mi líbila hudba, která děj podtrhuje. Tom Hooper prostě filmy umí. Sice je pravda, že jeho tvorba už začíná být tak trochu typicky Hooperovská, kdy moc překvapení není možné očekávat, ale zároveň jde o kvalitní a dobře odvedenou filmařskou práci. Jako u každého filmu se dají najít věci, které mi příliš nesedly. Tady to byl místy střih a v některých scénách Eddie, který mi byl občas vyloženě protivný (ale rozhodně je to podtrženo tím, že mezi mé oblíbence rozhodně nepatří). Celkově se mi snímek moc líbil. Příjemně ubíhal, nepřišel mi nijak zmatený a závěr se rozhodně povedl. Za mě čtyři a půl losa z pěti.

2 komentáře:

  1. No, já bych radši šla na Deadpoola :D Já nevím, ta Dánská dívka mě vůbec neláká :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Deadpoola se chystám taky, jen jsem prostě fanynkou Hooperovin, takže tak :D A chápu, že příběh "transky" nemusí lákat každýho... mě tam paradoxně nejvíc bavila ta trpící manželka -_- :D

      Vymazat