čtvrtek 17. března 2016

Přečteno: Jackaby - William Ritter


Jackaby, nový velký detektiv. Tentokráte se však nejedná o gentlemana z viktoriánského Londýna, ale o obhroublého detektiva se "speciálním nadáním" ze zámoří. Anotace slibuje velký případ ve stylu Sherlocka Holmese říznutého Doctorem Who. Jako zarytá fanynka obou zmíněných mužů jsem se po několika přečtených recenzích odhodlala si knihu pořídit. Jak dlouho mi nadšení vydrželo se můžete dozvědět níže.

Anotace: "Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.
Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutné potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborné hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá."

V úvodu knihy se čtenáři představí průvodkyně příběhu Abigail Rooková, která utíká od svého nudného života v Evropě a je rozhodnutá, že dobrodružství najde v Novém světě, kam se dostala docela omylem. Jak to tak již v podobných příbězích bývá, úplně náhodou při hledání práce narazí na něcojakodetektiva Jackabyho. Jackaby má zrovna nahlášený nový případ podivné vraždy. Na místo činu se propašuje náhodou, mezi vyšetřováním si popovídá s pár nadpřirozenýma bytostma, sem tam vidí nějakou auru. Občas se příběhem mihne duch nebo troll, ale tím všechno vzrůšo končí.

Průměrnému čtenáři dojde maximálně po sto stranách, kdo je vrahem, jen Jackaby si pořád plácá svoje. Abigail se projevuje pouze jako jakási Jackabyho podržtaška, která je zakoukaná do jednoho z vyšetřujících detektivů. Anotace slibovala něco úplně jiného. Jackaby je jakási hodně nepovedená postavička, která je velmi silně inspirovaná Sherlockem. Jen Jackaby je podstatně hloupější a jeho chování působí tak, že sám vlastně neví, co dělá. Do toho má tendence všem opakovat, že jsou úplně hloupí a k ničemu, protože nevidí všechny ty maníky z pohádek, se kterými si povídá nebo minimálně vidí jejich stopy. Abigail je věrný poskok. Nejspíš má být připodobněním Johna Watsona, což by svým způsobem asi i odpovídalo. Pokud pominu to, že John je docela chytrý lékař (i když z něj Sherlock má také tendenci dělat hlupáka přibližně každých dvacet minut). Docela sympaťák je mírně natvrdlý Charlie a víc postav kniha víceméně neposkytuje. Pokud vynechám kachnu a ducha. A pár policistů.




Pár informací o knize:
Autor: William Ritter
Název: Jackaby
Originální název: Jackaby (vydáno 2014)
Překlad: Vratislav Kadlec (vydáno 2015)
Počet stran: 276
Nakladatelství: Host

Moje hodnocení:
Víte, já se opravdu těšila na Sherlocko-Doctorovský mash-up... a byla jsem zklamaná. Zase! Opět jsem hejtr největšího kalibru, ale tentokrát se necítím ani trochu špatně. Přitom ta obálka je tak boží!
Tahle knížka je z velké většiny úplně špatně. Přímočarý příběh s nulovou zápletkou a minimem postav, jehož rozuzlení je otázkou několika desítek stran. Kniha sice ubíhá poměrně rychle, ale je to hlavně z toho důvodu, že je napsaná snad jenom v holých větách. Nad některými dialogy mi zůstával rozum stát, jak byly hloupé. Bohužel mě především zklamala ta velká inspirace Sherlockem, která zůstala naprosto nedotažená do konce. Jackaby se snaží být podobně břitký jako je Sherlock, zůstává bohužel jen jeho velmi špatnou napodobeninou. Přitom potenciál to celé rozhodně mělo, urban fantasy mám hodně ráda, stejně tak detektivky. Bohužel tohle je dost nepovedená záležitost.
Na jednu stranu si říkám, že být mi deset, tak se mi podobný příběh asi líbí, ale tou dobou by nejspíš nebylo žádoucí abych četla o mrtvolách v tratolištích krve, takže nepředpokládám, že cílovkou budou desetiletí... ach jo, tak moc jsem se na tuhle knížku těšila!

Dva losové z pěti!

8 komentářů:

  1. Ale no tááák :D Já snad na tvůj blog přestanu chodit :D Nejdříve mě vyděsíš se Smrtnou zimou, na kterou jsem se neskutečně těšila a teď i Jackaby? Toho mám také doma a strašně se na něho těším, až se do něj pustím :D

    PS: S tím navštěvováním tvého blogu jsem si dělala samozřejmě srandu, ale fakt mě přestaň takhle děsit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Hele já fakt asi nebudu jako fanynka Sherlocka Holmese cílovkou téhle knihy. Rozhodla jsem se, že už se nebudu nechávat strhnout populárníma novinkama a budu si knížky víc vybírat abych neděsila všechny ostatní blogery :D
      Náhodou, já se na tvé ohlasy na Smrtnou zimu a Jackabyho těším, protože je dost možný, že v tom najdeš to všechno, co mě naprosto minulo! :)

      Vymazat
  2. Škoda, že se Ti nelíbila. Já jsem ji ještě nečetla (zeje pořád na mém wishlistu), ale všude o ní slyším jen samé chvály :/
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dost vysoká pravděpodobnost, že to bude mým vkusem a prostě jsem se měla knize vyhnout. Určitě knížku zkus, třeba tě nadchne :)

      Vymazat
  3. Po této knize také pokukuji, ale jsem na rozpacích. Někdo ji chválí jiným se nelíbí, asi ještě chvíli počkám a třeba si ji půjčím v knihovně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla právě snad jen chválu, takže si říkám, že je možné, že mám posunutý vkus trochu jinam od normálu :) Taky jsem ji měla půjčenou i když jsem o koupi dlouho uvažovala, obálka je totiž boží! :)

      Vymazat
  4. Mně se Jackaby hodně líbil, ale máš pravdu, že příběh byl takový... holý. Mně strašně vadilo, že se kniha moc nevěnovala Jackabymu, což je postava, která se mi hodně líbila. Na další díl se určitě těším, ale když to hodnotím teď zpětně těch 4,5 hvězdičky, co jsem mu dala je celkem dost, 4 nebo i 3,5 by bylo tak akorát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem hejtr, ale mě celá ta reklama a hype ohledně Jackabyho prostě nepřesvědčil o kvalitě. Obálka je super, koncept měl velký potenciál, bohužel to není vůbec dotažené do konce :(

      Vymazat