čtvrtek 10. března 2016

Přečteno: Muž jménem Ove - Fredrik Backman


Kniha se zvláštní obálkou a naprosto nicneříkající anotací. Vzhledem k tomu, že mám tak trochu povinnost v dohledné době poněkud neplánovaně přečíst nějakou severskou literaturu, tak mi Ove přišel docela vhod. Když jsem si ho vyzvedla z knihovny, nedalo mi to a hned jsem se začetla. Čekala jsem všechno, ale rozhodně ne to, co jsem od knihy dostala.

Anotace: "Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. 

Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. 

Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem."

Hned úvodní scéna, kdy si nerudný pán v letech usmyslí, že si koupí "ájpet" napovídá, že tahle kniha nebude jen nudným vyprávěním osamělého a zatraceně nerudného staříka, který úspěšně nenávidí všechno a všechny. Postupně se dozvídáme o Oveho životě a o tom, jak jeho život plní jedna tragická událost za druhou. Příběh je zpracovaný ve dvou dějových linkách, kdy ta první je současná a druhá nám postupně osvětluje Oveho život od dětství až po osudnou událost, kdy se Ovemu změnil život. Kapitoly jsou krátké, takže se příběh dá docela příjemně dávkovat tak, aby si to čtenář mohl všechno nějak poskládat, než se pustí do další četby.

Oveho život postupně dostává impulsy v podobě lidí z jeho okolí a Ove v průběhu příběhu tak nějak nachází své nové místo a jeho role se mu začíná líbit. Ačkoliv si to vůbec nechce připustit. Celou dobu nás doprovází velmi specifický humor, který prostě k Ovemu patří. Zároveň si snad na každé stránce uvědomujete, že tahle kniha je všechno, jen ne humoristický román a že čtete veskrze tragický příběh, na kterém není k smíchu ani co by se za nehet vešlo. Některé myšlenky odráží realitu tak syrově až z toho jednoho zamrazí. Na druhou stranu ať knihu otevřete kdekoliv, máte poťouchlou touhu se každou chvíli uculovat, protože tenhle smutný člověk vás prostě bude bavit. A nebo naopak vůbec bavit nebude, protože vám celý ten koncept ani trochu nesedne.


Pár informací o knize:
Autor: Fredrik Backman
Název: Muž jménem Ove
Originální název: En man som heter Ove (vydáno 2012)
Překlad: Jitka Herčíková (vydáno 2015, brožované vydání)
Počet stran: 333
Nakladatelství: Host

Moje hodnocení:
Netajím se tím. Jsem nadšená. Knihu jsem si šetřila a četla schválně skoro dva týdny, protože jsem nechtěla vědět, jak to celé dopadne. Nakonec jsem ji dočíst musela a řeknu jedno - od dob Harryho Pottera mě žádná kniha nerozbrečela. Jednou to holt přijít muselo, ale nečekala jsem, že to bude u dobrého konce a u knihy, která je označovaná jako humoristický román. Sranda to je, ale trochu jinak, než byste čekali. Nebo vlastně vůbec není. Já tak docela nevím. Celé to způsobilo to, že jsem si knihu obratem objednala ve fešáckém vázaném vydání a čekám, kdy na mě v knihovně vyjde další kniha od téhož autora. Je hodnocená znatelně hůř, proto s objednáním trochu otálím a prvně si ji chci přečíst. Na Úúúveho však nedám dopustit a musí být součástí mé ve švech praskající knihovy!

Pět losů z pěti. (poprvé!)

7 komentářů:

  1. Skvělá recenze!! :)
    Asi na tuto knihu nemám věk nebo mi nesedla, ale nebavila mě. Námět byl sám o sobě super i zpracování, ale chybělo mi tam to pouto mezi čtenářem a knihou, takže jsem nakonec přeskočila asi 80 stran a přečetla si jak to skončilo :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      Naprosto tomu rozumím, tohle je jedna z knih, které člověka buď naprosto pohltí nebo naopak unudí k smrti. Mě tenhle absurdní a přehnaný humor dost baví, takže jsem si knihu užila :)

      Vymazat
  2. No, to abych si šla knihu rychle půjčit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, jsem případně zvědavá na tvoji recenzi :)

      Vymazat
  3. Super recenze :D Tuhle knihu jsem ještě nečetla, ale mám na ní zálusk, tak snad se k ní jednou dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! S nekonečným seznamem knih ke čtení taky bojuju :D

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Mám Oveho doma už přes rok a stále jsem ho nečetla. Musím to v bližší době také napravit :)

    OdpovědětVymazat