čtvrtek 3. března 2016

Přečteno: Vidořád - Samantha Shannon


Druhý díl série autorky Samanthy Shannon sliboval akci, nové prostředí plné zvratů a recenze byly vesměs kladné. Naprosto geniální obálka, krásně zpracovaná kniha a dobrý dojem z Kostičasu byly hlavním důvodem, proč jsem si Vidořád chtěla přečíst. Stačilo to však pro zanechání dobrého dojmu? Hned na úvod podotýkám, že "rostleskávačka s modro-červenými pompomy" nebudu.

Anotace: "Udělali z nás zloděje. Je načase ukrást, co nám patří.
Paige Mahoneyové se podařilo utéct ze šeolského zajetí, ale tím všechno teprve začíná: mnoho přeživších uprchlíků je nezvěstných a ona se stala nejhledanější osobou v Londýně. 
Scion upřel na Bledého snílka své vševidoucí oko; vidopáni a vidopaní městských gangů dostanou pozvání na vzácné setkání Sněmu nepřirozených. Jaxon Hall a jeho gang Sedm pečetí jsou připraveni získat pozornost, ale vztahy mezi jasnovidci kazí staré nevyřízené účty a za každým rohem číhají temná tajemství.
Pak se začnou ze stínů vynořovat Refájci. Ale kde je Strážce? Paige se musí z doupěte u Sedmi ciferníků dostat do spisovatelské čtvrti Grub Street a proniknout do tajných camdenských katakomb, dřív než bude osud londýnského podsvětí zpečetěn."

Už v recenzi prvního dílu jsem mluvila o tom, že kniha se čte příjemně, ale nevidím v ní nic převratně originálního a inovativního. Do Vidořádu jsem se vrhla s nadšením, hodnocení je všude poměrně vysoké, Kostičas rozhodně nebyl špatný a očekávala jsem minimálně stejné skóre i od Vidořádu.

Paige řeší komplikované politické problémy v londýnském podsvětí vidoucích. Jde po ní Scion (takže vlastně asi 95 % obyvatel) a ona se stejně celkem bez problémů pohybuje po městě na vlastní v neuvěřitelně kvalitním maskování. Buď jsou tamní SciLondýňané naprosto dutí nebo je Paige mistryní převleků za pomoci změny barvy vlasů. Do toho se už moc nemusí se svým někdejším šéfem Jaxonem, ke kterému se po nějaké době bez Sedmi pečetí stejně vrátí, protože musí. A při tom kuje pikle jak se dá.

V prvních zhruba dvou třetinách knihy nedojde k žádném velkému zvratu a děj se v podstatě nikam neposune. Paige má pocit, že je vskutku chytrá, občas mi přijde, že moc nepřemýšlí a dělá naprosto šílené věcí. Shodou okolností se buď objeví zachránce nebo se stane něco naprosto neuvěřitelného a ona se z průšvihu vyvleče. Když ne hned, tak během několika desítek stránek je zase všechno úplně v pohodě. Mezitím se vynoří Refájci a Paige zase obdivuje Arctura. Yay!

Děj pořád stojí a vlastně až ke konci, kdy přijde šarvátka se začne něco dít. Trochu se to tam pobije a kniha končí poměrně zajímavou, ale celkem předvídatelnou situací. Neříkám, že na konci nebyl zvrat, ale kniha se k něčemu podobnému schylovala celých pět set stran. Kdyby to dopadlo jinak, tak se autorka může rozloučit s tím, že bude příběh natahovat v dalších pěti slibovaných knihách, že jo.


Pár informací o knize:
Autor: Samantha Shannon
Název: Vidořád
Originální název: The Mime Order (vydáno 2015)
Překlad: Lenka Kapsová (vydáno 2015)
Počet stran: 519
Nakladatelství: Host

Moje hodnocení:
Vidořád je kniha s dobrým nápadem, který je zpracovaný bez jakéhokoliv nádechu akce (a občas jsem měla pocit, že je to tak trochu vykrádačka). Děj je dost předvídatelný. Paige začíná být dost protivná a občas se chová fakt nesmyslně a někdy mi připomíná MacGyvera. Alespoň, že nefňuká. Jaxon je docela zábavná figurka alkoholika a šílence. Strážce je pořád takový nijaký, čekala jsem, že přijde větší zapojení do děje (i když je mi jasné, že většina fanynek už se těší na lovestory, která je cítit ze všech koutů). Po dočtení jsem se zaobírala myšlenkou, co chce autorka předvést v dalších pěti slibovaných dílech. Nejsem si úplně jistá, jestli budu mít chuť přečíst si pokračování, konec je sice "dramatický", ale je mi docela jedno, jak to celé dopadne. Už teď je jasný, že Paige to všechno MacGyverovsky zvládně, maximálně přijde o ruku, jednoho až dva kámoše nebo tak něco, ale všechno dopadne sluníčkově.
A aby celá recenze nebyla tak zoufale negativní, tak tady je koťátko =^.^= nakonec.

Dva a půl losa z pěti.

8 komentářů:

  1. Túto knihu si chcem veľmi prečítať, keďže jednotka sa mi naozaj zapáčila. Ako však usudzujem z tvojho názoru, až tak veľmi sa asi tešiť nebudem :D :D Pekne napísaná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) já opravdu nechtěla nikoho odradit, třeba budeš mile překvapená a Vidořád tě bude bavit! Těším se na tvoji recenzi :)

      Vymazat
  2. První díl byl hodně dobrý,vidořád už tolik ne. Taky by mě zajímalo co si autorka vymyslí na zbývajících pět dílů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo dumá nad tím, co chce psát ještě pět knih :D

      Vymazat
  3. Mně se Vidořád docela líbil, máš pravdu s tím, že začátek byl poněkud pomalejší, ale přesto to bylo ucházející čtení. Ale za mě byl Kostičas mnohem lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) Místy mi fakt přišlo, že už se tu vařilo z vody

      Vymazat