čtvrtek 28. dubna 2016

Přečteno: Město schodů - Robert Jackson Bennet


Po drobné odmlce přicházím s novou recenzí. Na úvod si neodpustím krátký žalozpěv nad nadcházejícími zkouškami a od toho se odvíjející velice nízké aktivitě na blogu. Příspěvků do prázdnin pár bude, ale předpokládám, že se budou dát spočítat na prstech jedné ruky. V létě se snad trošku vzpamatuju. 
Město schodů, kniha s hezkým přebalem, na kterém je mimochodem docela fešácká podobenka autora, lákající na detektivní zápletku ve městě s rusky znějícím názvem. Jo a odkazem na příšeráky chránící město.

Anotace: "Atmosférický fantasy román o živých špionech, mrtvých bozích, pohřbené historii a tajemném, stále se měnícím městě

Město Bulikov se před mnoha lety těšilo přízni Božstev a podmanilo si celý svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z někdejší prosperující metropole se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti.

Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová. 

Oficiálně je tato tichá a nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou, která do Bulikova přijela hájit zájmy utlačovatelů. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších agentek ve své zemi a jejím úkolem je vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara noří do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdá."

První dojmy z téhle knížky byly zvláštní. Hrubý nástin světa, který se samozřejmě s každou další stránkou zostřoval, ale stejně mi dělala orientace v tom, kdo je odkud docela problém. Shara je vyslaná na Kontinent do města Bulikova, kde má zjistit, kdo zamordoval univerzitního profesora, který prováděl jakýsi historický výzkum. Shara s sebou má prima kámoše, zabijáka k pohledání, a jednoznačně sympaťáka Sigruda. Sigrud má všechno, co by měl mít doprovod "kulturní velvyslankyně" - jizvy, vizáž lidožravého obra a jedno oko.

Jak už anotace naznačila, Shara je tak trochu James Bond v ženském podání. Je vzdělaná, inteligentní a i když se oficiálně vydává za velvyslankyni, doopravdy řeší vraždu Efrema Pangyui. Po orientaci v tom, kdo je z Kontinentu, kdo ze Saypuru a o co vlastně jde, nastává docela slušná jízda politických intrik, mrtvých lidí a božské mytologie. V úplné zkratce - Kontinent si kdysi podrobil Saypur. Na Kontinentu byla božstva, v Saypuru nic takového neměli. Mince se obrátila. Saypur ovládl Kontinent a chlapík, který tomu šéfoval se ve svém volném čase věnoval zabíjení bohů a jejich domácích mazlíčků. Kayovi se podařilo některá z nich prokazatelně zrušit u dvou to tak jisté nebylo. Stejně je to jedno, protože bohy a podobné nesmysly Saypur na Kontinentu zakázal.

Spousta další politiky, vybarvená někdejší lovestory Shary a místního šviháka, získaný dojem, že poskok Sigrud je nesmrtelný a vždy mu vše hraje do karet. Docela chytře se tvářící záporák (minimálně tři čtvrtě knížky trvá než se na něj vůbec přijde), pár dost zajímavých příšeráků a neskutečně neskutečných zákroků Sigruda, mistra všech bojových umění a tak trochu ninji. Jo a dokonce i vyřešená vražda.


Pár informací o knize:
Autor: Robert Jackson Bennet
Název: Město schodů
Originální název: City of Stairs (vydáno 2014)
Překlad: Milan Pohl (vydáno 2015)
Počet stran: 510
Nakladatelství: Host

Moje hodnocení:
Ať přemýšlím jak přemýšlím, téhle knize se nedá nic moc vytknout. Autor se toho vůbec nebál a celý svět je vykreslený do velkých detailů. Rusky znějící Kontinent, svět, kde se zastavil čas, oproti vyspělému Saypuru, který všemu velí. Božstva, která se na Kontinentu nesmí uctívat a jsou s velkou pravděpodobností mrtvá (a navíc ještě zakázaná, protože co kdyby!). Industriální svět, polorozbořené a z části zmizelé město Bulikov. Vlaky, průhledné hradby, telegrafy, šipkomety a schody, které často nikam nevedou. To vše v kombinaci s chytrou hlavní hrdinou a slušnou zápletkou. Rozhodně mě čtení bavilo i když mi trvalo snad měsíc a hodně ráda si od autora přečtu něco dalšího!

Čtyři losové z pěti!

4 komentáře:

  1. Taky ji tu mám nachystanou, ale nějak se k ní pořád nemůžu propracovat :) docela jsi mě motivovala k tomu posunout ji v seznamu trochu víc nahoru :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem motivací, rozhodně si ráda přečtu tvoji recenzi! Přeji ať se Město schodů líbí :)

      Vymazat
  2. Super recenze :D Nad touhle knihou už jsem také uvažovala, ale pokaždé sáhnu po jiné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Každopádně knížku doporučuju, je to parádně napsané fantasko a kupodivu i dost dospělé :)

      Vymazat