čtvrtek 7. dubna 2016

Přečteno: Babička pozdravuje a omlouvá se - Fredrik Backman


Docela nedávno jsem četla prvotinu Fredrika Backmana a hned, co jsem ji dočetla jsem si ji objednala. Zároveň jsem si v knihovně zarezervovala i "Babičku". Dočetla jsem se nejrůznější názory a nechtěla jsem kupovat knihu, kterou nebudu mít touhu číst vícekrát. Udělala jsem chybu?

Anotace: "Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.

Elsa je jiná než ostatní. Nemá jiné kamarády než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.

Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se musí Elsa vydat úplně sama. Má totiž doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že se babička omlouvá a pozdravuje. Netuší, že v rukou drží klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v říši fantazie odehrálo."

Elsin život je poněkud komplikovaný. Téměř osmileté děvče je intelektuálně na mnohem vyšší úrovni než její vrstevníci. Na internetu si vyhledává vše, co ještě neví, je velkou fanynkou komiksových superhrdinů, Harryho Pottera a Star Wars. Zatím je jedináček, ale její maminka s otčímem čekají Půlčíka a její táta má novou rodinu, do které Elsa příliš nezapadá (nebo si to alespoň myslí). Jedinou kamarádkou, kterou na světě má je její parádně potrhlá babička.

Babička, která dělá naprosto šílené věci a střílí po svých sousedech z paintballové pušky, má něco, co jen tak někdo nemá. Úžasnou fantazii. Se všemi dětmi, které jí životem prošly, vytvořila vlastní svět. Říši před procitnutím. Nádherně promyšlenou pohádku, kde je možné všechno. Na sklonku svého života si babička začne uvědomovat některé své chyby a pro svoji milovanou vnučku připraví velké dobrodružství. Elsa dostane úkol "Chránit hrad" a postupně musí doručit několik dopisů. Děvče poznává své sousedy víc a víc. Dozvídá se nejrůznější osudy a stále se vrací k vyprávění útržků příběhů z Říše před procitnutím.

"Člověk může být smutný, i když jí sladkosti, ale je to mnohem, mnohem, mnohem těžší." str. 361

Když jsem knihu začala číst, byla jsem trochu rozpačitá. Celý příběh je totiž tak trochu mimo. Vlastně je podobně mimózní jako Ove. Většina věcí, které se o postavách dozvídáte vám přijde naprosto absurdní. Jenže ono je to ve své podstatě zároveň i strašně lidské. Kromě nepříjemností každodenního života, které vám vytvářejí sousedé, se setkáte i s životními osudy, které vám něco nebo někoho připomenou. Průběžně je kniha protkaná vyprávěním z pohádkové Říše před procitnutím. Původně mě to trochu otravovalo, ale potom jsem se na pohádkové odstavce těšila. Ten svět je parádní a skoro si říkám, že by autor nemusel být úplně marný při psaní knih pro děti.


Pár informací o knize:
Autor: Fredrik Backman
Název: Babička pozdravuje a omlouvá se
Originální název: Min mormor hälsar och säger förlåt (vydáno 2013)
Překlad: Jitka Herčíková (vydáno 2015)
Počet stran: 450
Nakladatelství: Host

Moje hodnocení:
Po Ovem jsem byla natěšená, ale zchladila jsem se při pročítání hodnocení. Chvilku mi trvalo, než jsem to celé byla ochotná strávit, ale během prvních sto stran jsem knize propadla. Absurdní humor, podivné situace, zajímavé charaktery, dobrá dějová linie (jo, věděli jsme, jak to dopadne) a zároveň krásná pohádka. Možná je to prvoplánové hraní na city a nejspíš to není nejkvalitnější literatura, jakou můžete najít, ale je to zábava, oddychovka a zároveň silný příběh plný emocí. Jestli něco opravdu obdivuji, tak je to výborný český překlad, protože věřím, že přeložit Teďhneda nebo mrakoně musel být minimálně překladatelský oříšek, pokud ne rovnou kokos. Jak jsem byla ze začátku místy skeptická, tak mě to rychle přešlo. Přesto nejsem z knihy tak nadšená jak z Oveho, nicméně i tak si ji přidám do další objednávky knih. K tomuhle příběhu se chci vrátit a nejspíš ne jenom jednou!

Čtyři a půl losa z pěti!

10 komentářů:

  1. S touhle knihou jsem byla taky dost spokojená :D Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, taky mi trvalo, než jsem si na tu pohádkovou rovinu zvykla, ale nakonec jsem byla z knihy nadšená. Je to dost jiné než Ove a přitom obě knihy sdílí řadu podobných rysů. Moc pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! Jak říkáš, je to tak jiné a přitom tak podobné jako Ove. Na další Backmanovu knihu se moc těším a jsem zvědavá, co připravil.

      Vymazat
  3. Krásná recenze, já autora na první dobrou v knihkupectví zavrhla a Oveho jsem odložila - ale díky Tobě mu určitě dám další šanci :) Díky moc! :) Přeji pěkný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za pochvalu! Zavrhnutí docela rozumím, ta obálka a anotace Oveho nemusí být pro některé vůbec přitažlivá. Každopádně je dost možné, že kniha nebude to pravé ořechové. Jak Ove, tak Babička jsou totiž docela mimo :D

      Vymazat
  4. Je to už dlouho, co jsem se rozhodla si knihu přečíst. A koukej, kde jsem! Stále jsem se k ní nedostala :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš se víc snažit! Každopádně, tahle knížka počká, já bych ji třeba doporučovala číst kolem vánoc, protože tam je děj zasazen :)

      Vymazat
  5. Páni, většinou čtu fantasy, ale z tvého popisu tohle vypadá fakt dobře a těch několik výhrad, které jsi měla, by mi asi nedělaly problém. Doporučila bys od autora začít s jinou knihou nebo touhle? Zaujalo mě právě, že mají vymyšlený vlastní svět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od Backmana četla zatím pouze to, co vyšlo u nás, takže Babičku a Muže jménem Ove. Obě knihy jsou dobré, ale pokud ti nebude vadit pohádkový svět, tak bych doporučila možná začít od Babičky (i když má horší hodnocení). Svým způsobem je to správná geekárna a to by se ti mohlo líbit :)

      Vymazat