čtvrtek 14. dubna 2016

Přečteno: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs


Anotace, která mě jednoznačně navnadila na zajímavý příběh, spousty super recenzí a naprosto úžasná grafická úprava knihy. Aneb jak jsem se zase nechala zlákat něčím, co je v kurzu i když jsem dopředu tušila, že Tim Burton bude dost přestřeleným přirovnáním. Upozorňuji, že místy může docházet k lehoučkému naspoilerování děje i když se snažím nevyzradit nic až tak zásadního.

Anotace: "Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. Strašidelný příběh jako dělaný pro Tima Burtona. 

To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.

Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství."

Jacob si žije svůj pozlátkový život, kdy je sice outsider, ale má všechno, na co si jen vzpomene. Jednoho dne najde svého dědečka mrtvého kdesi v lese za zahradou a u toho potká příšeráka (v knize včetně "fotky"). Abe, Jacobův dědeček, byl tak trochu zvláštní. Vyprávěl příběhy, které doplňoval fotografiemi, ale všichni z jeho okolí byli přesvědčení, že se jedná o smyšlenky a fotky jsou podvrhy. Chlapec měl ale dědečka moc rád a jeho vyprávění rád poslouchal.

Jake celou věc s dědečkem nenese dobře. Každou noc čelí nočním můrám, rodiče mu najdou psychiatra a ten Jacoba doposouvá k cestě na ostrov, ke kterému se vážou dědečkovi příběhy. Jake se s otcem vydá na cestu do Británie a následně se dostávají na téměř neobydlený welšský ostrov. Otec jede pozorovat ptáky, Jacob hledat alespoň smítko pravdy z dědečkových příběhů.

Časová smyčka, děti z dědečkových fotek a véééliké nebezpečí pro všechny podivné děti. Cestování v čase je velmi ošemetné téma, hlavně z pohledu konzistentnosti. Měla jsem pocit, že autor asi nebude velký fanoušek problematiky a prostě to chtěl tak nějak udělat děsně "hustý", jenže pro mě, jako fanouška Doctora Who (jo, taky se tam objevuje spousta chyb skrze čas), to bylo místy naprosté utrpení. Takhle to celé prostě fungovat nemůže (myslím tím zasahování do běhu času, ne smyčku samu o sobě). Tečka.

Děti, kterým je v průměru asi devadesát, jsou i přes svůj věk mírně natvrdlé. Spousta věcí jim tak úplně nedochází a Jacob vyhrál první cenu ve všímavosti a divnosti. Nevšimnout si záporáka jak poleno a začít si s holkou, se kterou chodil váš děda, no... nevím asi jsem staromódní. Co se mi hodně líbilo, tak to byla jednoznačně úprava knihy. Fotky bych nenazvala jako strašidelné, ale jsou zajímavé a příběh docela hezky vykreslí. Jenže zároveň berou jakousi možnost udělat si o postavách vlastní představu.



Pár informací o knize:
Autor: Ransom Riggs
Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Originální název: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (vydáno 2011)
Překlad: Bronislava Grygová (vydáno 2012)
Počet stran: 358
Nakladatelství: Jota

Moje hodnocení:
Po několika recenzích a jednom doporučení známé jsem se na knihu docela těšila. Námět se mi moc líbí, je rozhodně originální, ale zpracování je dost kostrbaté. Když pominu naprosto nelogické ohýbání času (obzvlášť konec knihy je úplně mimo, takhle to prostě nejde), tak mě zaráželo, jak moc jsou postavy naivní a občas i vyloženě hloupé (Jacob a jeho postřeh). Dějové zvraty jsou také šité horkou jehlou. Něco se přihodí - gradace - jak z toho ven? - stane se něco naprosto neočekávaného (téměř až boží zásah) a všechno je zase v pořádku. Do toho jsem měla velký problém s tím, že jednotlivé postavy mi jsou krajně nesympatické a mám pocit, že se chovají tak nějak... divně. Původně jsem se do dalšího dílu série chtěla pustit, ale po závěru první knihy jsem pokračování odložila na neurčito. Dvě negativní recenze po sobě psát nechci :D

Tři losové z pěti!

15 komentářů:

  1. Jo, tuhle knihu se chystám číst také, už ji mam zamluvenou v knihovně :D Takže promiň, tentokrát si recenzi nepřečtu, kvůli možným spoilerům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se na tvoji recenzi! A samozřejmě chápu, proto jsem na možné spoilery upozorňovala hned ze začátku ;)

      Vymazat
  2. Na Burtonův film se hodně těším, je dost možné, že tam některé výše uvedené nesrovnalosti "narovnal" :) Ukázka vypadala báječně, takže by to mohlo stát za to.
    Co se týče knihy, tak jsem nejdřív byla hodně nadšená - zajímavé téma, napětí, cestování v čase, úžasné fotografie. Ale ten konec - to bylo dost tristní, jakoby šité horkou jehlou s tím, že si autor chtěl nechat otevřená vrata (ne vrátka) pro příští díl. Kamarádka četla i pokračování a chválila ho, tak se jí přeptám na podrobnosti, že bych tomu někdy dala šanci, až si budu potřebovat odpočinout od náročnějších titulů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, konec to zkazil ze všeho úplně nejvíc. Až se mi poštěstí, že nebudu mít co číst a budu se chtít trošku pobavit na cizí účet, tak jednoznačně sáhnu po dalším dílu :D
      Doufám, že Burton z toho udělá koukatelnou záležitost (vlastně je nesmysl, aby to Burton udělal špatně, takže ok, film bude fajn :) )

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem ještě nečetla, ale od té doby,co jsem zjistila, že bude film se na ni chystám :) Snad se k ní už brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a držím palce ať se ti líbí víc než mně! :)

      Vymazat
  4. Knížku si chci moc přečíst. :)
    Sice to asi není nejlepší knížka, ale i tak si jí přečtu, abych si na ní udělala vlastní názor. :D

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádná knížka není nejlepší a nejlepší je udělat si vlastní názor. Třeba se ti bude moc líbit :)

      Vymazat
    2. Koukám jak jsem byla optimisticky naladěna... :D
      Po přečtení s recenzí naprosto souhlasím. Postavy mi také byly nesympatické (hlavně Jacobova otce jsem nechápala a "děti" na tom nebyly o moc líp). Děj byl vcelku nudný a slova "šitý horkou jehlou" k němu naprosto sedí.

      Vymazat
    3. Jo a ještě... miluju Doctora WHO ♥ :D

      Vymazat
    4. Jak jsem psala u tvé recenze, jsem překvapená, že se to někomu nelíbilo a zároveň i trochu ráda, že nejsem jediná černá ovce :)
      Jo, Doctor je velká láska! <3

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze! :) Mě kniha až tak nenadchla, i když mám podivné věci ráda, nicméně už jen kvůli těm fotkám se vyplatí dát jí šanci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jo, obrázky a vůbec grafická úprava knihy je super, ale ten příběh je hodný tak třináctileté dívčiny, která se učí psát. Tam bych ty chyby zvládla odpustit a nejspíš bych byla opravdu nadšená :)

      Vymazat
  6. První díl mě celkem zaujal, druhý už byl horší... spíš si myslím, že se mi bude líbit film :)

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film bude totiž pecka! :D Taky se těším až půjdu spoilerovat do kina :D

      Vymazat