úterý 31. května 2016

Přečteno: Ready Player One - Ernest Cline


Konec semestru, zkoušky v plném proudu a já si vypůjčila další víceméně všemi naprosto opěvovaný titul, abych mohla chvíle prokrastinování trávit efektivněji než brouzdáním na internetu. Takže jsem brouzdala internetem prostřednictvím knížky. Proč? Protože můžu!

Anotace: "Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny. Navíc se tam někde skrývá i dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich. A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace - tady už jde o život."

Reálný svět se hroutí v krizi a boří se do bídy a chudoby víc a víc. Lidé místo toho, aby s tím něco dělali utíkají do virtuálního světa OASIS, kde žijí své vyšperkované virtuální životy. Nejenom, že zde tráví volný čas, většina zde pracuje nebo studuje. Pološílený tvůrce OASIS se před smrtí baví tím, že programuje pár dalších questů pro svého budoucího dědice a rozhodně se neobtěžuje skrývat svoji lásku k osmdesátým létům minulého století. 

Teď si pustíme The Rush a jdeme se vydat na dobrodružství s tragédem Wadem. Wade je sirotek, žije u tety, v OASIS chodí do školy, protože v té normální ho všichni šikanovali a takhle díky vzdělávacím systémů dostane konzoli a vybavení, takže může svůj volný čas trávit koukáním na modrou virtuální oblohu místo aby koukal na tu opravdovou. V OASIS má jednoho kamaráda, což je přesně o jednoho víc, než má v reálu a společně sní o tom, jak najdou Hallidayův Easter Egg, zdědí všechno jeho bohatství a ovládnou celý virtuální svět a vlastně i ten opravdový. U toho ujíždí na osmdesátkové pop kultuře, protože Halliday do ní byl naprostý šílenec (a jak se domnívám, tak autor knihy taktéž), a učí se zpaměti všechno, co měl Halliday rád. Léta plynou, Wade rozklíčuje první quest, najde si několik dalších přátel, utíká před smrtí v reálu i OASIS a nastává docela slušná smršť akce.

Sama MMORPG nehraju, ale o herním světě mám trošku potuchy, nicméně k téhle knize to není vyloženě nutné. Vysvětlení každé maličkosti se vám dostane právě včas a to je asi jediná věc, která mi vadila - to, jak byl děj natahovaný a zpomalovaný právě vysvětlováním každé hlouposti. Chápu a odpouštím. 

Děj příjemně ubíhá, sem tam se objeví nějaká ta zkratka (aka náhoda jako žádná jiná a řešení je na světě), přichází spousta odkazů na staré hry, filmy, knihy, seriály a v neposlední řadě i muziku. Sama jsem měla po ruce papír a tužku a dělala si poznámky ohledně některých titulů, ke kterým bych se chtěla vrátit a to i když třeba osmdesátkovou hudbu z větší míry nemůžu ani vystát.




Pár informací o knize:Autor: Ernest Cline
Název: Ready Player One
Originální název: Ready Player One (vydáno 2011)
Překlad: Naďa Funioková (vydáno 2012)
Počet stran: 512
Nakladatelství: JOTA

Můj názor:
Pro jistotu jsem od téhle knihy nečekala vůbec nic. Mám speciální nadání, které spočívá v objevování slabých míst a chyb knih, které většina ostatních recenzentů miluje. Nebo alespoň hodnotí jako "fajn knihu". RPO jsem si půjčila i přes to, že na čtení momentálně nemám mít čas a přečetla ho během asi týdne. Mít volno, tak padla za dva dny. Nejsem velkou hráčkou, ale tahle knížka má nápad, spád a docela rozumný příběh. Je zábavná, dozvíte se spoustu věcí týkajících se osmdesátek a možná se zamyslíte sami nad sebou. Autorovi nechybí humor a dokonce se nesnaží vyhnout ani čistě chlapeckým problémům své pubertální hlavní postavy. Trochu jsem se obávala avizované love story, která byla taktéž poměrně decentní, takže velké plus. Co bych ráda ocenila je práce překladatelky, která zvládla vystihnout spoustu komplikovaných momentů a český text nebyl nijak kostrbatý (na rozdíl od mé recenze, ha!). Jediné, co se mi nelíbilo bylo mluvení o "vejci", preferovala bych spíš ponechání Easter Eggu, ale to je můj osobní problém.
Tahle bible geeků je hodně fajn překvápko a rozhodně jsem ráda, že jsem ji četla a nejspíš se k ní v budoucnu ještě vrátím. Opravdu jsem nečekala, že mě bude tak moc bavit příběh obtloustlého asociálního losera, který se honí za expením svého avatara v onlajnovce a adoruje blázna...

Čtyři a půl losa z pěti!

7 komentářů:

  1. Knihu jsem ještě v prvním vydání rozečetla, ale bohužel mi nesedla, takže putovala dál :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jo, chápu, že tohle nemusí sednout všem a je to svým způsobem záležitost pro úzké publikum. To první vydání bych brala všemi deseti!

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Já ready Player One četla tento měsíc a musím říci, že mě kniha po poněkud rozvleklém začátku opravdu dostala. Ke konci jsem se nemohla odtrhnout :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Souhlasím, začátek byl takový nijaký, ale finále bylo k nezaplacení. Skvělá gradace a akce i když rozuzlení úplně překvapivé nebylo.

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :D Já se do téhle knihy pouštěla poněkud rozpačitě, ale nakonec jsem byla nadšená :D Dokonce i bratra jsem dokopala k tomu, aby si ji přečetl (což byl výkon... ano, musím se pochválit) a taky se mu líbila :)
    Mimochodem, máš ode mě email :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Ona taky anotace té knihy je taková trochu rozpačitá, ale je fajn, že se kniha líbila tobě i bratrovi :) Mě trochu štve, že jsem o ní neměla s kým debatovat

      Vymazat
  4. skvělá recenze :D :D :D knihu si nejspíš pořídíme a přečteme

    OdpovědětVymazat