sobota 23. července 2016

Přečteno: Dívka v ohni: Dračí princezna - Eliška Richterová


Mám tu další rádoby recenzi na prvotinu české autorky a jak je mým dobrým zvykem, budu upřímná. Možná až moc, ale myslím si, že konstruktivní kritika může autora jen posunout. Takže Eliško, jestli tohle čteš, neber si má slova příliš osobně. Jsem tak trochu hejtr.

Autorka na svém blogu avizovala možnost přečíst si její knihu a dostat ji s věnováním, nezaváhala jsem. Krom toho - proč nepodpořit někoho, kdo začíná? Knížka dorazila snad ještě dřív, než Eliška obdržela platbu, ale já se k ní dostala až s několikatýdenním zpožděním. A mezitím se objevily první hodnotící vlaštovky, které byly milé a nadšené... o to víc jsem se těšila!

V podstatě jde zase (o mé -ne-oblíbené) YA fantasy, což by v základu vůbec nebyl problém, protože námět je super. Nejde o nic extra přelomového a hyper originálního, ale vůbec to není špatné. Taková parta drakoušů, drakodlaků, no prostě dračích měňavců může být hodně zábavná. Oheň, válka, řinčení zbraní, nepřátelé roztrhaní na kusy, atmosféra ideálně středověku... a byla bych nejvíc spokojená. 

Jenže my se v úvodu setkáváme s mladou slečnou, která se dozví o "našem/vašem národu", přijde vlastní šikovností o přítele (plusové body, mám ráda, když je hlavní hrdina taky trochu tele jako já!) a následně o rodiče. Nic z toho ji ani v nejmenším nepoznamená a rozhodne se důvěřovat úplně cizím lidem v "našem/vašem světě". A pak přichází pasáž, kterou nesnáším ve všech knihách - šli a šli a šli až tam došli. Přesně tohle je důvod, proč jsem zahodila Pána prstenů. Jsem fanynkou dálkových pochodů, ale těch, na kterých se něco děje...

Je to prvotina, autorka je mladičká a beru to všechno v potaz, ale přichází tu řada problematických míst. Psychologie postav je trochu nezvládnutá, chování hrdinů je někdy velmi zvláštní. Co mě zarazilo byla rychlost, se kterou se Tenesie vypořádala s těmi všemi hrůzami, které v několika hodinách zažila a přešla plynule do své nové role. Uhm. Do teď si nejsem jistá, jak vypadala ta "dračí říše", mluvilo se o zámku, mečích, kopích a dýkách... Nastínění vedlejších postav slibuje zajímavý děj a klidně bych jim věnovala více prostoru. No a moje největší výtka směřuje k tomu, že se v knize vlastně nic nestalo. Závěr byl myšlený skvěle, líbilo se mi to rozuzlení, ale postrádám v knize nějakou gradaci. Mám pocit, že celý tenhle příběh ještě potřeboval maličko dozrát a vlastně úplně nejlepší věc, která by se mohla stát by byla ta, kdyby se první díl ságy trochu učesal, pokrátil a transformoval se do prologu/povídky k velké dračí sáze ve velkolepém stylu. Autorka totiž drží fajn styl vyprávění a příběh uteče jako nic, ale je hodně znát, že chybí zkušenosti s psaním velkého příběhu ve velkém fantasy světě. To je totiž samo o sobě opravdu velké sousto a bylo by až neuvěřitelné, kdyby to bylo u první knihy dokonale zpracované.


Informace o knize:
Autor: Eliška Richterová
Název: Dívka v ohni: Dračí princezna
Počet stran: 245
Nakladatelství: Nová Forma (2016)

Můj názor:
I když to tak na první pohled asi nevypadá, tak se mi tenhle příběh vlastně docela líbil. Začátečnické přešlapy jsem tak trochu očekávala, nebylo jich málo, ale je rozhodně vidět, že tady je na víc. Hlavní hrdinka (což je sympatické, holky od draků jsou super, no ne?) má před sebou velká dobrodružství, ale rozhodně bych netlačila na pilu a nic neuspěchala. Některé pasáže tu totiž docela kulhaly a bylo znát, že se na posun v ději příliš spěchá. Tenhle příběh prostě měl být povídkou. Nesnažím se tím shodit talent, nadšení a práci autorky, to v žádném případě, jen prostě někdy je lepší dát tomu všemu víc prostoru pro uzrání.
Ocenila jsem krátké kapitoly a korekturu textu. Každopádně rušivě na mě působila hlavička na každé straně, příště by bylo fajn to odsadit (i když tuším, že to bylo zamýšleno).
Těším se na další příběhy z dračí říše a jsem zvědavá, kam bude tenhle příběh směřovat. Držím palce, ať múza zůstane a příběh si začne žít vlastním životem!
Tři a čtvrt losa z pěti!

4 komentáře:

  1. Děkuji za upřímnou recenzi :) v pohodě, vůbec si to neberu osobně a dokonce se pokusím do dalšího dílu chyby vychytat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za Tvůj přístup :) Fakt si myslím, že máš na víc a že z toho ještě vyroste naprosto super sága :) Na další díl se upřímně těším

      Vymazat
  2. Já jsem byla naopak z knihy maximálně nadšená :)
    To, co vytýkáš, se mi naopak líbilo :D
    Ale sto lidí sto chutí :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jak jsem psala, vůbec si nemyslím, že je to špatný příběh, jen to chce trošku dospět. Sama jsem překvapená, že se mi tenhle příběh vlastně líbil, moc jsem to nečekala.
      Jenže víme jak, mně se to tady frajeří, když sama píšu jen mizerné recenze a ještě jsem se nenaučila psát ani čárky ve větách :D

      Vymazat