neděle 10. července 2016

Přečteno: Erebos - Ursula Poznanski


Recenze na Erebos se vyrojily úplně všude ve chvíli, kdy proběhl Levnými knihami. Po přečtení Ready Player One mi Databáze knih tvrdila, že Erebos má podobný námět a tak jsem podnikla dobrodružnou výpravu abych knihu získala do svého vlastnictví také. Mission completed! Yes!

Jak se později ukázalo, cesta, kterou jsem absolvovala abych se dostala přes celé město do prodejny LK bylo to největší dobrodružství, které mě s tímhle titulem potkalo. No, každopádně, nechci předbíhat, takže anotaci si můžete přečíst třeba na Goodreads.

Obálka s hustokrutopřísným červeným okem a pozadím jak vystřiženým z Matrixu slibovala stalkovací počítačovou hru, anotace neslibovala nic. Nick je zoufalý, protože mu nikdo z kámošů zatím nedal CDčko, které si všichni na tajnačku mění a tváří se u toho děsně tajemně.

Placka se k němu dostane (a fakt to není pirátská kopie alba Linkin Park i když by to bylo to nejlepší, co by se v celé knize stalo), Nick hru nainstaluje a my se v podstatě na půl knihy loučíme s prostředím Londýna (ach!) a vydáváme se do počítačové hry. Nick plní questy a občas se jimi zabývá i v reálném životě. Hra s ním celkem čile komunikuje a už toho o něm dost ví, v mezičase se jeho spolužáci lehce pomátnou, protože jim to přikázala hra. Velká část Nickových spolužáků se týdny hroutí z toho, že si s nimi hra nechce dál hrát, protože jsou neschopní plnit primitivní questy, které spočívají v maličkostech, jako třeba někoho otrávit nebo tak...

Prvních sto stran je nuda, pak je to chvíli zábava a pak to opět krachne na podivném závěru. Krom toho by to nebyla správná YA, kdyby chyběla lovestory, takže čtenáře provází všudypřítomné otravné Nickovy myšlenky na jistou slečnu (arghhh)

Celou dobu jsem měla dojem, že tenhle námět je super. On je, jenže potenciál zůstal naprosto nevyužitý. Krom toho jsem hned na začátku popisu Erebosu přišla na jádro celého problému - autorka nehraje počítačové hry. Možná tak Solitaire. Nebo Hledání min. A zhruba dvakrát v životě viděla někoho hrát WOW nebo LOL nebo tak něco. Ovládání popisuje jako klikání myši a sérii klávesových zkratek, když se ale v knize bavíme o tom, co se ve hře odehrává, mluví o Nickově postavě jako o figurce z fantasy příběhu, která na spoustu věcí reaguje sama bez podnětu hráče a tak nějak si vlastně částečně žije vlastním životem, dokonce má i vlastní pocity. Docela úlet. Ne, prostě ne, tohle nebaštím. Přitom to mohlo být fakt cool!



Informace o knize:
Autor: Ursula Poznanski
Název: Erebos - Počítačová hra, která tě sleduje
Originální název: Erebos (vydáno 2010)
Překlad: Karolína Kousalová (vydáno 2011)
Počet stran: 319
Nakladatelství: Fragment (vydání 2., 2013)

Můj názor:
"Big Brother sees you" a "Milé děti, nehrajte onlajnovky, které vám dávají trička," tak nějak bych shrnula tuhle instantní nudu. Být mi ale o něco méně, nejspíš by mě tahle knížka bavila mnohem víc, holt se musím smířit s tím, že pro ledacos už nejsem cílovka (to zní jako bych byla stará, ale to já rozhodně nejsem... nebo tomu alespoň věřím!). Přitom jsem si jistá, že tak před deseti lety bych potetovaného Nicka fakt žrala. Sice je trošku naivní, ale kdo v těchhle knihách není. Škoda toho naprosto nevyužitého potenciálu a rádoby chytré detektivní zápletky, která na konci působí jako by ji autorka šila velmi horkou jehlou a úplně nevěděla, jak celé rozuzlení příběhu naaranžovat. Tak to sfoukla na pár stránkách a bylo vymalováno.
Co mě poměrně zaujalo nebo možná spíš překvapilo, tak to je závislost na počítačové hře, která vznikla prakticky okamžitě. Zarážející byl také fakt, že všichni, kteří dostali do rukou nosič s hrou ji byli ochotní hrát. Já nevím, ale vypnout se hra mi s tím, že mě posílá spát nebo dělat něco jiného, tak budu mít takový vztek, že už ji nezapnu a to i kdyby mi slibovala, že můj avatar dostane vzducholoď, jednorožce nebo osobního sluhu. Možná, že kdyby slíbila vzducholoď mně... eh, ne. Neříkám, že je to špatná kniha, četla jsem mnohem horší, ale celý ten boom kolem je přehnaný a kniha je zatraceně nadhodnocená. Obyčejné young adult střihnuté mizernou geekárnou.

Dva a půl losa z pěti.

4 komentáře:

  1. Páni, mně se tahle kniha docela líbila, ale Saeculum bylo mnohem lepší. Zajímavá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Kdybych četla prvně tohle a až potom Ready Player One, tak bych asi nebyla takový pesimista, ale tohle mi nepřišlo úplně zvládnuté.
      Saeculum má docela zajímavý námět, jsem zvědavá, jak to bude zpracované tentokrát :) díky za tip

      Vymazat
  2. Ehmm... docela jsi mě zaskočila :D
    Od autorky mám doma jak Erebos, tak i Saeculum a dřív jsem se bála jen Saeculum, ale teď :D
    Snad to u mě dopadne líp :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :)
      Hele ono to určitě nebude tak zlý, mě je třeba brát s velkou rezervou :D

      Vymazat