čtvrtek 14. července 2016

Přečteno: Karlík a továrna na čokoládu - Roald Dahl


Vzpomínáte na ten šíleně barevný Burtonův film s Johnny Deppem v hlavní roli? Jo, jasně, vím, jak by někdo mohl na takovou senzaci zapomenout. Hodně dlouho jsem si chtěla přečíst knižní předlohu tohohle geniálního filmu a konečně se mi to povedlo. Tak co, těšíte se na svoji dávku čokolády?

Anotace na Goodreads.

Jak to tak už bývá, tak knížka je jiná než film. Rozhodně je odlišná od výše zmíněného filmu, prvního Karlíka jsem (zatím ještě) neviděla. A nejspíš se na něj brzy podívám.

Karlík pochází z tak chudé rodiny, že všechny jeho babičky a dědečkové spí v jediné posteli, kterou rodina má a celý týden jedí pouze brambory a zelí. Karlík, jako správný vnuk, rád poslouchá vyprávění stařečků a je naprosto fascinovaný továrnou na čokoládu, kterou vlastní Willy Wonka a kde dříve pracoval jeho dědeček Pepa.

Willy Wonka je naprosto dokonalý podivín, po znovuotevření jeho továrny tam nepracují žádní lidé a samotného pana továrníka už léta nikdo neviděl. Přesto je trh plný čokolád a cukrátek s jeho logem. Protože je Willy správný podnikatel, rozhodne si zajisti pořádnou reklamu tím, že do svých čokolád umístí pět zlatých kuponů. Těm, kteří kupon najdou umožní prohlídku svého království. No a to už je docela slušný začátek parádní šílenosti.

Sejde se sbírka spratků a Karlík (ne, tohle není spoiler ani náhodou), kteří se společně s rodiči a hláškujícím Wonkou vydávají do útrob továrny, aby se přecpali čokoládou a popřípadě si prohlédli i místa, která původně nebyla zamýšlenou součástí exkurze.

Tahle kniha má všechno to, co postrádám u klasických českých pohádek. Je moderní (sice, ehm, ze šedesátých let), ale zároveň nezapomíná na poučení a spoustu životních mouder. Líbí se mi použitý humor, kdy se budou bavit jak malí, tak velcí čtenáři i když každý trochu jinak. Dahl prostě neopomíjel rodiče a rozhodně nechtěl, aby se u předčítání nudili. Příběh kromě naprosto ulítlého humoru a prostředí nepostrádá i jakousi morbiditu, na kterou jsme z našich pohádek zvyklí, takže nepředpokládám, že by někoho šokovala. Naše malé nebojsy odchované na Karkulce a Jeníčkovi a Mařence jen tak něco nezaskočí!

Oproti filmu mě čekalo pár překvapení a změn, které jsem jen uvítala. Jednou z nich byla i snížená otravnost Umpa-lumpů. V knize jsou to uchechtaní šílenci, ale když z hlavy vypudíte obraz filmového Umpa-lumpy v latexu, tak se budete i docela bavit. 

Úryvky z knihy:


"Ale pane Wonko," vykřikl, "můžete takhle posílat vzduchem i jiné věci? Třeba rohlík s máslem? Nebo kornflejky?"
"Ty moje tetičko skákavá!" zděsil se pan Wonka. "O takových odpornostech přede mnou nemluv. Víš ty vůbec, z čeho se takové kornflejky dělají? Z tlučených kroucených hoblin, které vypadávají z ořezávátek na tužky." Roald Dahl - Karlík a továrna na čokoládu, str. 175, Knižní klub 2010


Informace o knize:
Autor: Roald Dahl
Název: Karlík a továrna na čokoládu
Originální název: Charlie and the Chocolate Factory (vydáno 1967)
Překlad: Jaroslav Kořán, Pavel Šrut (vydáno 2010)
Počet stran: 208
Nakladatelství: Knižní klub

Můj názor:
Tohle je prostě dokonalost! Nemůžu jinak. Úžasný příběh, který je zábavný nejen pro mrňouse, ale i pro dospělé. Moc se mi líbí český překlad, věřím, že bylo hodně těžké vymyslet vhodné české ekvivalenty pro celý katalog Wonkových sladkostí. Stejně tak přeložit písničky Umpa-lumpů mohl být slušný oříšek. Celou knihou provází zajímavé ilustrace Quentina Blakea, které se mi prostě líbí. Dotváří příběh, ale nechávají prostor pro představivost a to je to, co mám u ilustrací dětských knih ráda.
Karlík je skvělá postava, klasicky pohádkový hodný klučina a děda Pepa mu rozhodně dělá skvělého parťáka příběhem. U mě jde jednoznačně o knihu, která má v mé knihovně zaručené doživotní místo a docela se těším až budu jednou tuhle pohádku někomu předčítat. Naprosto ale chápu, že tohle není kniha pro každého, humor je dost specifický a je paradoxní, že velkou část vtipů děti nebudou schopné pochopit. Vlastně, když nad tím tak přemýšlím, tak bych skoro řekla, že je to kniha určená spíše většímu než menšímu publiku.

Pět losů z pěti!

6 komentářů:

  1. Páni, asi bych se do ní mohla také konečně pustit :D
    Viděla jsem jen film, takže bych to mohla napravit do nejdříve :P :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se ani moc nelíbil film, takže myslím, že do knihy také nepůjdu, ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! No je pravda, že já filmu taky musela přijít na chuť a Dahl asi nebude úplně pro každého. Co si budeme nalhávat - celé je to strašně moc mimo

      Vymazat
  3. Film je boží, já teda Burtona miluju a kniha je taky něco nepopsatelného. Dahl má úžasný cit pro vyprávění. Například Čarodějnice je dokonalá, ty jeho čarodějnice, jsou strašidelné jak je popisuje, pecka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip na Ćarodějnice, rozhodně si ji seženu co nejdřív, Dahl mě naprosto uchvátil :)

      Vymazat