úterý 19. července 2016

Přečteno: Zátopek …když nemůžeš, tak přidej! - Jan Novák, Jaromír 99


Asi by bylo hned na úvod dobré říct, že se nevyznám ve světě obrázkových příběhů. Komiksy, grafické romány a podobné záležitosti mě donedávna docela úspěšně míjely, ale já se rozhodla tohle prokletí zlomit a rozšířit povědomí dál než na Kačera Donalda a Asterixe a Obelixe. Ano, jako dítě jsem nečetla (a vlastně spíš neměla ráda) Čtyřlístek. Pak přišel Zátopek v ne úplně superhrdinském vzhledu a já ho musela mít!

Anotace a další detaily na Goodreads.

Zátopek je českou legendou a jeho příběh znají v hrubých obrysech snad všichni. Příběh, který vypráví komiks (ehm tedy grafický román, myslím, ale když mně se to pořád plete) není v ničem nový, a čtenář se prakticky nedozví nic, co by už nebylo několikrát napsané nebo zfilmované. Do života Emila Zátopka se podíváme už v době, kdy byl ještě malý chlapec a pak se v pravidelných intervalech vracíme, abychom byli svědky nejdůležitějších životních chvil. Samozřejmě nechybí ani dějová linie paní Dany, bez ní by beztak Emil nebyl Emilem tak, jak ho známe.

Jazyk, kterým jsou obrázky otextované je fajn. Rozhodně mě potěšilo, že si tvůrci neodpustili pár jadrných hlášek a nesvázali naše atlety korektním a dokonale spisovným jazykem, spíše naopak. Nicméně rozhodně to není nic nečitelného, prostě jen hovorový jazyk. V rámci příběhu se občas upozorňuje i na "vedlejší postavy" - své okénko tam má několik světových jedniček.

Ačkoliv nejsem fanynkou (... zatím) komiksu, nejsem si jistá, nakolik dokonale je kniha zvládnutá. Mě kresba zaujala ze všeho nejvíc a proto jsem se rozhodla si tuhle knihu koupit. Jak jsem se později dozvěděla, tohle je v podstatě typickou tvorbou Jaromíra 99, takže Alois Nebel je v plánu také. Výrazné linie, tříbarevný koncept, zajímavě podané jednotlivé atletické výkony a hlavně styl, který vás pohltí a vy jste najednou v Londýně a sledujete závod v přímém přenosu. V Helsinkách se usmíváte Emilovým rozhovorům s ostatními závodníky a vlastně si ani neuvědomujete, že je to jen papír. Hodně mě také překvapilo celkové zpracování knihy. Použitý papír je naprosto úžasný, celou dobu jsem měla strach se skoro knihy dotknout, protože jsem nechtěla ublížit její kráse.

Vychváleno a teď se dostaneme i k těm "stinným" stránkám (jinak bych to snad ani nebyla já, víme?). Už výše jsem psala, že kniha nepřináší nic nového. Smutný fakt. Pokud život Emila Zátopka neznáte, dozvíte se příjemnou formou to nejdůležitější. Pokud jste fanouškem, nedostanete nic navíc. Kromě super obrázků. Další věc, kterou bych vytkla je poněkud useknutý konec. Helsinki a čau. Jasně, víme, že psát o dalším Emilově životě by znamenalo vytvořit spoustu obláčků na blankytně modré obloze, ale myslím si, že tak moc uspěchat závěr nebylo vůči čtenářům úplně fér. Všichni o happyendu věděli ještě než knihu otevřeli, takže to vlastně žádné famózní rozuzlení není a-a-a... prostě jsme chtěli ještě alespoň pár dalších obrázků, když už tedy ne psaní tehdy korektních, dnes již nekorektních vyjádření na téma "aktuální politika" a zážitky ze života kopáče studní.


Informace o knize:
Autor: Jan Novák, Jaromír 99
Název: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej! (2016)
Počet stran: 200
Nakladatelství: Argo, Paseka

Můj názor:
Jo, je to pecka. Teda pokud vás baví a zajímá atletika. Nebo Zátopek. Popřípadě obojí. Trochu si popobíhám, sem tam někomu překážím na závodech, takže je pro mě Emil Zátopek něco jako atletický bůh a modla. Načteno mám dost, tuhle knihu jsem si pořídila jen a čistě kvůli zážitku. Zážitek se dostavil, já jsem spokojená. Kresba super, vypíchnutí nejdůležitějších okamžiků ze života a příjemný text. Dohromady to dělá příjemný večer s obrázkovou knihou. Jen ten závěr mě trochu zklamal, ale je jasné, že tohle má být prezentace toho skvělého Emila a ne Emila, který se snažil politicky co nejvíce zavděčit. Hodnocení toho, v jaké situaci se tehdy nacházel nepřísluší nikomu z nás a proto je vlastně možná fajn, že se kniha ožehavým situacím vyhnula. Stejně ale pár stránek přidat mohli! 

Za mě čtyři a půl losa z pěti!

4 komentáře:

  1. Tahle kniha by asi nebyla nic pro mě, ale pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Jo, je pravda, že cílovka je asi poměrně úzká...

      Vymazat
  2. Na tenhle komix se chystám. Nejsem žádný sportovní fanda a o Zátopkovi vím jen to nejzákladnější, hodně mě ale zaujala výtvarná stránka knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, grafice a komiksu vůbec nerozumím, ale tohle byl prostě zážitek. Plus se tu nejspíš dozvíš pár nových věcí... A dá se to přečíst fakt za chvilku, těch dvě stě stran uteče až moc rychle. Jsem zvědavá na Tvoji recenzi :)

      Vymazat