sobota 6. srpna 2016

Přečteno: Auggie (Ne)obyčejný kluk - R.J. Palacio


Svého času velký hit na knižních blozích (eh?), samozřejmě jsem všechny ty výprodeje náramně propásla neb se mi nelíbila obálka a hlavně jsem se nacházela v období, kdy se mi do literatury pro mladší nechtělo. Nakonec jsem se odhodlala, knihu koupila a zařadila do svého pohádkového období...

Informace a anotace je k objevení ZDE.

August je desetiletý chytrý klučina, který dostal při cestě na svět do vínku pekelnou dávku smůly. Genetika a nějaká lékařská hatmatilka... každopádně výsledek je takový, že Auggie má zdeformovaný obličej včetně uší. Jako dítě trávil spoustu času v nemocnici a proto nechodil do školy, ale učila se s ním jeho maminka. Teď nastal ten správný den aby malý August nastoupil do páté třídy.

Otevírá se citlivý příběh, který cílí vlastně jen na to, jak umí být děti zlé a zákeřné. August si projde řadou nepříjemných situací, ale zároveň si najde nové kamarády, které jeho obličej vlastně vůbec nezajímá. Zajímá je totiž ten chytrý klučina, který se za hříčkou přírody skrývá. Zároveň paralelně s Auggieho problémy s jeho spolužáky sledujeme příběh jeho dospívající sestry Olivie. Děvče to také nemá úplně jednoduché, jen co je pravda.

Ačkoliv je to kniha spíše pro mladší čtenáře i dospělí v tomto příběhu ledacos objeví a možná si připomenou některé chvíle z dětství. Jasně, tahle knížka vyloženě cílí a hraje na city všemi možnými způsoby a když už si myslíte, že je to v suchu, obratem se najde jiná, mnohem horší příležitost k rozesmutnění se. Kromě deprese, kterou z téhle knihy dostane i naprosto zdravý člověk, se tu ale ukrývá i spousta milého humoru a dokonce se nezapomnělo i na životní moudra. Kniha je koncipovaná z pohledu více postav, které se ve vyprávění děje střídají, takže je poměrně zajímavé sledovat různé úhly pohledu na život. Středem dění nicméně vždy zůstává náš malý lobot Auggie. 



Informace o knize:
Autor: R.J. Palacio
Název: Auggie (Ne)obyčejný kluk
Originální název: Wonder (vydáno 2012)
Překlad: Renata Greplová (vydáno 2013)
Počet stran: 320
Nakladatelství: Knižní klub

Můj názor:
Děti jsou zlé a zákeřné. Upřímně si vůbec nevybavuji co konkrétně mě vedlo k tomu, abych si tuhle knihu objednala. Vím, že se mi fakt hodně nezdála obálka a vlastně se mi do dětské knihy nechtělo. Každopádně, Auggieho jsem si koupila, louskala ho asi dva týdny a jsem ráda, že jsem to udělala. Příběh je psaný v opravdu kraťoučkých kapitolách, což vždycky ocením zejména u knih, které čtu večer před spaním. Můžu totiž usnout bez výčitek svědomí se záložkou na začátku nové kapitoly. Tenhle příběh má prostě něco do sebe. Je emotivní, je milý a zároveň místy fakt zlý, ale čtenář si z toho ve výsledku odnese jakési pohlazení po duši. Auggie je celou dobu milý a moc fajn kluk, jako každé dítě má své mouchy, ale staví se svému osudu čelem a je to prostě frajer, kterému nejde nefandit.
Normálně jsem docela cynik a vůbec jsem nečekala, že si Neobyčejného kluka budu chtít v knihovně nechat, ale o to víc jsem ráda, že jsem se škaredě spletla a Auggie dostane speciální místo v knihovničce.

Čtyři losové z pěti!

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :)
    Obálka je naprosto suprová :D
    Ale že by to bylo u někoho na blogu? Nepamatuju se :D Já si raději čtu co chci já, než boomy a když už, tak s velkým odstupem :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Mně se právě hlavně ta obálka strašně nelíbí. I když je knížka pod přebalem docela hezká.
      Jednu dobu, když to bylo ve výprodeji někde na buxu nebo araře, tak to docela frčelo... tak půl roku zpět, možná. Každopádně, já se málokdy nechám strhnout a když už se k titulu náhodou fakt dostanu, tak je dávno po všem, a já se na vlně fejmu stejně nesvezu :D Tohle byla ale vážně dobrá volba...

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, o knize jsem slyšela už dřív a nějak mě neláká. Tuhle asi vynechám.

    OdpovědětVymazat